OCMW Schilde
 

Igean energielening

IGEAN energielening

 

Ontwerptekst voor de INFOBLADEN van de gemeenten

__________________________________________________

 

 

 

Versie 03.01.2014

 

Nieuw in onze gemeente:

Lenen om zo minder energie te betalen

 

Het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) verstrekt goedkope leningen aan particulieren en dit voor structurele energiebesparende maatregelen aan hun woning. Het Fonds doet dit via ‘lokale entiteiten’, die worden aangeduid door steden en gemeenten, dit in overleg met het OCMW. Onze gemeente is recent toegetreden tot de IGEAN energielening. Daardoor kunnen inwoners van onze gemeente deze lening aanvragen.

 

 

Voor wie ?

Iedereen kan een energielening aanvragen. Niet alleen eigenaars komen in aanmerking, ook  huurders of verhuurders kunnen van de renteloze of goedkope lening genieten. De woning waarin de werken worden uitgevoerd moet in één van de deelnemende gemeenten liggen.

 

Er is nog een belangrijke tweede voorwaarde. De werken die worden uitgevoerd moeten voorkomen op de lijst van aanvaardbare werken. Het gaat onder meer over het vervangen van de cv-ketel door een energiezuinig exemplaar, het plaatsen van dak- of muurisolatie, vervangen van ramen, het plaatsen van een zonneboiler ….. kortom allerhande werken die je helpen de energiekost te drukken. Daarin schuilt de belangrijkste winst: de lener spaart op zijn energieverbruik.

 

Hoe werkt dit systeem ?

De lening kan van 1.250 euro tot 10.000 euro gaan, terug te betalen binnen maximum 5 jaar. Er worden geen dossierkosten of wederbeleggingsvergoeding gevraagd. De vaste intrestvoet bedraagt 2%. Voor sommige minder begoede personen is zelfs een renteloze lening mogelijk. Ook de verhuurder die zijn woning verhuurt aan een erkend sociaal verhuurkantoor (SVK) komt mogelijk in aanmerking voor de renteloze lening. Hiervoor neem je contact op met het SVK.

 

Op het moment van de aanvraag mogen de werken nog niet zijn uitgevoerd. De lening wordt goedgekeurd op basis van offertes. Je vindt alle informatie en formulieren op de website van IGEAN dienstverlening. Vul het aanvraagformulier in en zorg dat alle bijlagen zijn bijgevoegd. Als dit dossier en de gedetailleerde offerte voldoen, krijg je snel uitsluitsel of je aanvraag is goedgekeurd. Daarna kan je de werken laten uitvoeren.

 

Meer informatie

Meer informatie over de IGEAN energielening en over de werken die in aanmerking komen vind je op www.igean.be. De diensten zijn bereikbaar elke werkdag van 8.00 tot 16.45 uur op 03/350.08.06 of op energielening@igean.be

 

Combineer

We raden je aan om de kostprijs van de werken te drukken door gebruik te maken van eventuele premies. We denken bijvoorbeeld aan de Vlaamse renovatiepremie, de fiscale aftrek voor dakisolatie, premies van de netbeheerder of een tegemoetkoming van de gemeente. De huisvestingsambtenaar van onze gemeente helpt je hierbij graag verder.

 

Hierdoor maak je drie keer winst:

×        een goedkope lening, en dit zonder bijkomende dossierkosten;

×        eventuele premies voor het uitvoeren van de werken;

×        je bespaart op je energiefactuur.

 

Let op: geld lenen kost ook geld.

 Printer Friendly